Pursuant to the statutory requirement of Section 7(3) of the Personal Data Protection Act 2010 [Act 709], this Notice herein provided in national and English languages, as follows:

Dalam menurut kehendak berkanun di bawah Seksyen 7(3) Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 [Akta 709], Notis ini adalah dibekalkan dalam bahasa kebangsaan dan bahasa Inggeris, seperti berikut:

 

PRIVACY NOTICE

NOTIS PRIVASI

This Privacy Notice (“Notice”) describes the types of Personal Data (defined below) that Malaysia Logistics Innovation Berhad [Company Registration No.: 201101008427 (936566-D)] (the “Company”) and/or Malaysia Institute for Supply Chain Innovation, a private higher educational institution established by the Company pursuant to approval granted under Section 10 (1) (a) and registered under Part V of the Private Higher Educational Institutions Act 1996 [Act 555] (the “Institution”) (the Company and /or the Institution shall hereinafter referred to as “we” or “us” or “our”) collects about you, the purposes for collecting and using such information, the classes of third parties to whom we may disclose your Personal Data and the choices and means we offer you for limiting its use and disclosure.

Notis Privasi ini (“Notis“) menerangkan jenis-jenis Data Peribadi (ditakrifkan di bawah) yang Malaysia Logistics Innovation Berhad [No. Pendaftaran Syarikat: 201101008427 (936566-D)] (“Syarikat tersebut”) dan/or Malaysia Institute for Supply Chain Innovation, sebuah institusi pendidikan tinggi swasta yang ditubuhkan oleh Syarikat tersebut menurut kelulusan yang diberikan di bawah Seksyen 10 (1) (a) dan didaftarkan di bawah Bahagian V Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 [Akta 555] (“Institusi tersebut”) (Syarikat tersebut dan/atau Institusi tersebut selepas ini dirujuk sebagai “kami“) kumpul mengenai anda, tujuan-tujuan pengumpulan dan penggunaan maklumat tersebut, kelas-kelas pihak ketiga yang mungkin kami mendedah Data Peribadi anda kepada dan pilihan-pilihan dan cara-cara yang ditawarkan oleh kami kepada anda untuk mengehadkan penggunaan dan pendedahan tersebut.

 

We collect and process personal data (collectively as “Personal Data”), including without limitation your:-

Kami mengumpul dan memproses data peribadi anda (secara kolektif, “Data Peribadi“), termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

 

  • Name, home address, business address, telephone number, emergency contact information, physician contact information and next-of-kin information of your owner (if sole proprietorship), your officer bearers, trustees and members (if a society), your partners (if a partnership or limited liability partnership), your directors, secretaries and officers (if a company or other body corporate) or yourself (if individual) that may be necessary for identification, security and contingency planning purposes;

    Nama, alamat rumah, alamat perniagaan, nombor telefon, maklumat perhubungan semasa kecemasan, maklumat perhubungan doktor dan maklumat waris kadim pemilik anda (jika anda merupakan pemilikan tunggal), pemegang-pemegang jawatan, pemegang-pemegang amanah dan ahli-ahli anda (jika anda merupakan pertubuhan), pekongsi-pekongsi anda (jika anda merupakan perkongsian atau perkongsian liabiliti terhad), pengarah-pengarah, setiausaha-setiausaha dan pegawai-pegawai anda (jika anda merupakan syarikat atau pertubuhan yang diperbadankan) atau anda kendiri (jika anda merupakan individu) yang mungkin diperlukan untuk tujuan-tujuan pengenalan, keselamatan dan perancangan kontigensi;

 

  • Age, gender, National Registration Identity Card number (or its equivalent identification information), bank account number, dependent information, spousal or partner information, health information and other information (if required) that may be necessary in relation to any transaction with us and/or for the purpose of collection or payment of any sum due to us by you or vice versa; and

    Umur, jantina, nombor Kad Pengenalan Pendaftaran Negara (atau maklumat pengenalan yang setaraf dengannya), nombor akaun bank, maklumat orang tanggungan, maklumat suami-isteri atau pasangan, maklumat kesihatan dan maklumat-maklumat lain (jika diperlukan) yang mungkin diperlukan mengenai sebarang transaksi dengan kami dan/atau untuk tujuan pungutan atau pembayaran sebarang wang yang patut dibayar kepada kami oleh anda atau sebaliknya; dan

 

  • Other information that may be necessary for legitimate business purposes or as required by applicable legal requirements.

    Maklumat-maklumat lain anda yang mungkin diperlukan untuk tujuan-tujuan perniagaan yang sah atau sepertimana yang diperlukan menurut kehendak undang-undang yang terpakai.

 

We may also process Personal Data which is considered ‘sensitive’ by applicable laws, including but not limited to Personal Data relating to your health, political opinions, religious and philosophical beliefs, commission or alleged commission of any offence and court ordered actions (collectively, “Sensitive Personal Data”). Personal Data shall include Sensitive Personal Data for the purpose of this Notice.

Kami juga mungkin memproses Data Peribadi yang dikira ‘sensitif’ oleh undang-undang yang terpakai, termasuk tetapi tidak terhad kepada Data Peribadi mengenai kesihatan, pendapat politik, kepercayaan agama dan falsafah, pembuatan apa-apa kesalahan atau yang didakwa, dan tindakan-tindakan yang telah diarahkan oleh mahkamah (secara kolektif, “Data Peribadi Sensitif“). Data Peribadi anda termasuk Data Peribadi Sensitif bagi tujuan Notis ini.

Your Personal Data may be used for the following purposes (collectively as “Purpose”):-

Data Peribadi anda mungkin digunakan untuk tujuan-tujuan berikut (“Tujuan” secara kolektif):-

 

  • Protection of us, our personnel and the public against injury, theft, legal liability, fraud or abuse;

    Melindungi kami, kakitangan kami dan orang awam daripada kecederaan, pencurian, tanggungan undang-undang, penipuan atau penyalahgunaan;

  • Communications and corporate affairs purposes which include publication in our website, profile and/or our printing materials;

    Komunikasi dan hal ehwal korporat termasuk penerbitan di sesawang web, profil dan/atau bahan-bahan cetakan kami;
  • Compliance with applicable legal requirements and risk management;

    Pematuhan kepada syarat-syarat perundangan dan pengurusan risiko;
  • Our legitimate business purposes, which may include the day-to-day conduct of the business, the sale or transfer of all or part of the business, and the conduct of litigation, investigations or dispute resolution; and/or

    Tujuan-tujuan perniagaan kami yang sah, yang mungkin termasuk perjalanan perniagaan hari demi hari, pemindahan semua atau sebahagian daripada perniagaan tersebut, dan menjalankan litigasi, siasatan-siasatan atau penyelesaian pertikaian; dan/atau
  • Other purposes that are appropriate or authorized by applicable law.

    Tujuan-tujuan lain yang sepatutnya atau diwajarkan oleh undang-undang yang terpakai.

 

We may obtain Personal Data from you directly or from third parties in connection with:-
Kita boleh memperoleh Data Peribadi daripada anda secara langsung atau melalui pihak-pihak ketiga mengenai:-

 

  • Internal investigations;

    Siasatan-siasatan dalaman;

  • References and background checks;

    Rujukan dan pemeriksaan latar belakang;

  • Performance evaluations;

    Penilaian prestasi;

  • Locating you or your management personnel (whichever applicable) related to transaction between us and yourself and/or for the purpose of collection or payment of any sum due to us by you or vice versa; and/or

    Mengenalpasti lokasi anda atau orang yang bertanggungjawab untuk pengurusan anda (mana-mana yang terpakai) mengenai sebarang transaksi antara kita dengan anda dan/atau untuk tujuan pungutan atau pembayaran sebarang wang yang patut dibayar kepada kami oleh anda atau sebaliknya;

  • Other purposes that are appropriate or authorized by applicable law.

    Tujuan-tujuan lain yang patut atau telah diwajarkan oleh undang-undang yang terpakai.

 

We may transfer your Personal Data to a place outside of Malaysia. We may also disclose your Personal Data to third parties (such as service providers) for the Purpose, reportorial requirements with various government agencies and for law enforcement, judicial or administrative proceedings and the coordination and management of disciplinary actions and related investigations. We may also disclose your Personal Data when we are required to do so by law or in the context of a merger or acquisition transaction. In the event that we engage external service providers, specific security and confidentiality safeguards have been put in place to ensure your personal data protection rights remain unaffected. If we are contacted by any organizations or institutions, including banks or advocates and solicitors or your future employers conducting reference checks, to verify and/or seek references with respect to your transaction with us and your Personal Data thereto for commercial purposes, you consent to us verifying and disclosing the same.

Kami mungkin akan memindahkan Data Peribadi anda ke lokasi di luar Malaysia. Kami juga mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga (seperti pembekal perkhidmatan), keperluan-keperluan pelaporan dengan pelbagai agensi-agensi kerajaan dan untuk penguatkuasaan undang-undang, prosiding-prosiding kehakiman atau pentadbiran dan penyelarasan dan pengurusan tindakan-tindakan disiplin dan siasatan-siasatan yang berkaitan. Kami juga mungkin mendedahkan Data Peribadi anda apabila kami dikehendaki untuk berbuat demikian di bawah undang-undang atau dalam suatu konteks transaksi penggabungan atau pengambilalihan. Sekiranya kami melibatkan pembekal-pembekal perkhidmatan luaran, langkah-langkah perlindungan keselamatan dan kerahsiaan yang khususnya telah diambil untuk memastikan hak-hak perlindungan data peribadi anda kekal tidak terjejas. Jika kami dihubungi oleh mana-mana organisasi atau institusi, termasuk bank-bank atau peguambela-peguambela dan peguamcara-peguamcara atau majikan-majikan anda pada masa hadapan menjalankan pemeriksaan rujukan, untuk mengesahkan dan/atau mendapatkan rujukan-rujukan mengenai transaksi anda dengan kami dan Data Peribadi anda berkenaan dengannya untuk tujuan-tujuan perdagangan, anda memberi keizinan kepada kami untuk mengesahkan dan mendedahkan yang sama.

 

We and our authorized representatives or agents may preserve, monitor, access, duplicate and/or examine records, documents and other information, including e-mail correspondence, internet log files, security badge-reader data, and similar data, residing on our networks, computers, and other electronic devices used by you. Some of these materials may contain Personal Data relating to you. We will only do so where there are reasons for doing so, including situations where we must protect our legal rights and interests, investigate suspected violations of law or internal policies, or respond to valid law enforcement requests, and only where and in the manner permitted by law. We will apply due care to ensure that our efforts are targeted and proportionate, and will try to exclude, to the greatest extent practicable, irrelevant materials or information.

Kami dan wakil-wakil yang telah diberikan kuasa yang sewajarnya atau ejen-ejen kami mungkin mengekalkan, memantau, mengakses, mempenduakan dan/atau memeriksa rekod-rekod, dokumen-dokumen dan maklumat-maklumat lain, termasuk surat-menyurat e-mel, fail-fail log internet, data pembaca-lencana keselamatan, dan data serupa yang menetap di rangkaian-rangkaian, komputer-komputer, dan peralatan-peralatan elektronik lain kami yang digunakan oleh anda. Sesetengah bahan-bahan ini mungkin mengandungi Data Peribadi yang berkaitan dengan anda. Kami hanya akan berbuat demikian jika terdapat sebab untuk membuat demikian, termasuk situasi-situasi di mana kami mesti melindungi hak-hak dan kepentingan-kepentingan perundangan kami, menyiasat pelanggaran undang-undang yang disyaki atau dasar-dasar dalaman, atau untuk menjawab kepada permintaan-permintaan penguatkuasaan undang-undang yang sah, dan hanya apabila dan dalam cara yang dibenarkan oleh undang-undang. Kami akan mengambil perhatian yang sepatutnya untuk memastikan usaha-usaha kami adalah disasarkan dan memadai, dan akan cuba untuk mengecualikan, setakat yang dapat dilaksanakan, bahan-bahan atau maklumat-maklumat yang tidak relevan.

 

You may request for access to or correction of your Personal Data or limit the processing thereof at any time hereafter by submitting such request to us in writing via email at marketing@misi.edu.my. Any inquiries or complaints with respect to your Personal Data should also be channeled to us in this manner.

Anda boleh meminta untuk akses atau pembetulan Data Peribadi anda atau menghadkan pemprosesan sedemikian pada bila-bila masa selepas ini dengan menghantar permintaan sedemikain kepada kami secara bertulis kepada kami melalui emel di alamat marketing@misi.edu.my. Sebarang pertanyaan atau aduan mengenai Data Peribadi anda juga harus disalurkan kepada kami melalui cara ini.

 

Please note that it will be necessary for us to process your Personal Data for the Purpose, without which we will not be able to carry out any transaction with you.

Sila ambil perhatian bahawa kami perlu memproseskan Data Peribadi anda untuk Tujuan tersebut di mana tanpanya kami tidak mampu menjalankan sebarang transaksi dengan anda.

 

In the event of discrepancies, the English version of this Notice shall prevail over the national language version.

Jika terdapat sebarang perselisihan di antara versi bahasa kebangsaan dan versi bahasa Inggeris, versi bahasa Inggeris Notis ini patut diikuti.

 

Stay up to date on the latest news from MISI

    Connect with Us

    Copyright © Malaysia Institute for Supply Chain Innovation 2021 - Privacy Policy